Kända bröst mot bröstcancer i Klämkalendern 2016

30.09.2015 14:44

Att undersöka brösten är ett av de bästa sätten upptäcka eventuella förändringar tidigt. I samband med bröstcancermånaden oktober och till förmån för Bröstcancerfonden lanserar Bonjour ”Klämkalendern 2016” där fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin fångat 14 svenska profilers relation till sina bröst. Bland de medverkande finns bl.a. Claire Wikholm, Amelia Adamo, Saga Becker, Maria Abrahamsson (M), Rossana Dinamarca (V) m.fl. och syftet är att uppmuntra fler att undersöka, lära känna, klämma och kolla sina egna bröst.

Varje år drabbas ca 8 000 svenska kvinnor och 30-40 män av bröstcancer. Det innebär att ungefär 20 svenskar dagligen får diagnosen och att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Ett av de viktigaste sätten att upptäcka symptom i tid är att lära känna och regelbundet kolla och klämma sina egna bröst.

Fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin, känd från bl.a. utställningarna ”Ecce Homo”, ”In hate we trust” och för att ta sig an kontroversiella ämnen, hartill förmån för Bröstcancerfonden fångat 14 svenskars relation till sina bröst och bröstcancer. Bilderna och berättelserna har samlats i ”Klämkalendern 2016” och syftet att inspirera fler att klämma sina bröst genom att boka i en klämdag en gång i månaden då man bestämmer sig för att kontrollera sina bröst. Kalenderns klämskola visar hur man går till väga i fyra enkla steg.

 

     Jag fick frågan om att vara med från brödproducenten Bonjour som under många år stöttat kampen mot bröstcancer med sina Rosa Bullar i oktober. Jag ville gå rakt på sak och avdramatisera ett för många kvinnor tabubelagt ämne genom att försöka prata om och visa vad det egentligen handlar om – bröst. Jag hoppas att kalendern och bilderna kan få fler att regelbundet undersöka sig själva, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Skådespelaren Claire Wikholm har haft många vänner och bekanta har drabbats av bröstcancer och visar brösten i kalendern därför att det är extra viktigt för alla att ta reda på hur man gör när man genomför en bröstundersökning.

     Lär er göra det ordentligt! menar Claire Wikholm.

Kalendern och initiativet sponsras av Bonjour som sedan många år samlat in pengar i samband med Rosa Bandet och varit involverade i kampen mot bröstcancer. Under oktober väntas Bonjour bidra med minst 300 000 kronor till Bröstcancerfondens arbete. 

     Vi ville göra något konkret mot bröstcancer, mer än att bara ”vara rosa”. Att utmana och avdramatisera ett jobbigt ämne är ett sätt att visa att bröstcancer kan drabba alla, gammal som ung, känd som nischad och kvinnor som män. Förhoppningen är att kalendern inspirerar fler att boka in sin klämdag, men givetvis också ett sätt att stödja bröstcancerdrabbade och forskning genom Bröstcancerfondens viktiga arbete, säger Pontus Cederberg, marknadschef på Bonjour.

Kalendern kostar 150 kr och finns att köpa i Bröstcancerfondens webbshop: http://bit.ly/kläm . Samtliga nettointäkter går till Bröstcancerfonden och BRO:s arbete.


Medverkande i Klämkalendern 2016: 

Claire Wikholm, skådespelere

Saga Becker, skådespelere

Wille Löfqvist, ishockeylegend

Julia Skott, författare och journalist

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (V)

Ebba Nilsson/”Babe Ebba”, sociala medier-profil (@babe_ebba)

Minna Palmqvist, modedesigner

Quetzala Blanco, skribent

Agnes-Lo Åkerlind, regissör

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP)

Annica Englund, sociala medier-profil

Maria Abrahamsson, riksdagsledamot (M)

Amelia Adamo, chefredaktör för M-Magasin

Elisabete Cátia Suzana, religionsvetare

Högupplösta bilder går att hämta på MyNewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/vaasan

För mer information, kontakta gärna: 

Pontus Cederberg, Marknadschef
pontus.cederberg@vaasan.com
08-619 34 40

www.facebook.com/bonjournybakat

För information om BRO, Bröstcancerfonden och självkontroller, kontakt 

Kjell Hjelm

kjell.hjelm@bro.se

0708-972 608

Om Bröstcancerfonden och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO)

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation - BRO är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation med 33 bröstcancerföreningar, BCF, över hela landet. BRO bildades 1982 av dåvarande 12 bröstcancerföreningar och har idag över 11 500 medlemmar.

BRO har till uppgift att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen beträffande behandling, vård och rehabilitering liksom de som löper risk att få bröstcancer på grund av ärftlighet. Genom Bröstcancerfonden utvecklar vi stödet till dem som idag lever med bröstcancer samtidigt som vi stöder bröstcancerforskning.

Om Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är född 1961 och började arbeta som dagstidningsfotograf 1980. Hennes konstnärliga genombrott var med fotoutställningen Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Den visades som bildspel två månader efter vernissagen under kulturnatten i Uppsala Domkyrka vilket resulterade i bombhot och att Påven ställde in Sveriges dåvarande ärkebiskop K-G Hammars planerade audiens. Elisabeth arbetar även kommersiellt och redaktionellt. Där har hon specialiserat sig på att ta starka porträtt. Elisabeth arbetar mot bokförlag, tidningar, företag och organisationer.« Tillbaka
| Share

Hem Press